Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Recensies

560 recensies geschreven
pagina 1 van 56
voorraad onbekend
€ 14,95
De God van Abraham, Isaak en Ishmael
Geschreven door Bob de Raadt op 22 februari 2024

Jaap Bönker heeft met dit boek een bijzonder waardevolle bijdrage geleverd aan de visie op de relatie tussen het uitverkoren volk van God/Jahweh, het Joodse volk, dat in Izaak de naam 'Israël' gekregen heeft en de Arabische volkeren, die uit Ishmaël voortgekomen zijn. Dit boek stamt uit juni 2011 en is anno 2023/2024 super actueel. Jaap Bönker reist door Israël en bezoekt verschillende historische plaatsen, met een rijkdom aan Bijbelse geschiedenis. Veel Bijbelse plaatsen komen aan de orde en de auteur geeft in korte kaders specifieke wetenswaardigheden door. Jaap Bönker gaat ook in op hedendaagse, vreedzame groeperingen en bewegingen, tussen Israëli's en Palestijnen/Arabieren.

Een boek dat tot nadenken stemt, over de basis broeder-relatie tussen Israël/Izaak en Ishmaël, tussen de broedervolkeren Israël/het Joodse volk en de stammen/volken van de Arabieren en de Palestijnen. Twee broers met hun eigen belofte. Een voorbeeld van verzoening en toenadering; broederschap en samenleven. Van harte aanbevolen!

Geheim van de zalving Krick, Kathryn
voorraad onbekend
€ 18,95
Het geheim van de zalving
Geschreven door Karin op 19 februari 2024

Kathryn heeft een krachtig boek geschreven dat gelovigen onderwijst over de zalving. Zalving laat je God ontmoeten en God ontmoeten verandert je voor altijd. Ze deelt in dit boek praktische, persoonlijke en diepe openbaring over het ontvangen en dragen van zalving die ieder juk verbreekt. Als je verlangt naar een levende relatie met God, een volledig toegewijd leven aan Jezus en om een krachtig vat van Gods glorie te zijn, lees dan dit boek. Het helpt je om je uit te strekken naar meer van het bovenatuurlijke.

Binnenspiegel Pool, Jan; Santman, Michiel
voorraad onbekend
€ 17,99
Binnenspiegel
Geschreven door Bob de Raadt op 2 februari 2024

Zelden heb ik zo'n helder, uitnodigend en overzichtelijk boek gelezen, dat helpt om reflecterend te groeien in zelfkennis. Een geweldig hulpmiddel om met jezelf in gesprek te gaan en om te komen tot een veranderingsproces. Het boek is handzaam en bestaat uit 10 hoofdstukken en elk hoofdstuk eindigt met 10 vragen en opdrachten, om mee aan de slag te gaan.De auteurs gaan als het ware als een soort mentor met je mee door de thema's en de aanvullende vragen heen. Zij geven voorbeelden uit hun eigen leven en dat is invoelbaar. Door zelfreflectie sta je stil bij je eigen gedrag, emoties en ervaringen. Dat maakt dit boek waardevol en het vergroot je zelfinzicht. Het nodigt uit tot persoonlijke groei en bevordert gezonde interactie. De auteurs slagen erin om op een warme manier de lezer te laten groeien in zelfkennis. Het boek strooit met nuttige citaten van belangrijke denkers en ervaringsdeskundigen. Deze uitspraken bieden wijsheid en zijn op zich al de moeite waard om te overdenken en om praktisch toe te passen.Van harte aanbevolen!

Lysbeth Medema, Marlies
voorraad onbekend
€ 23,99
Lysbeth
Geschreven door Joke op 30 januari 2024

Dit boek over een Amsterdamse koopmansvrouw wist mij in eerste instantie niet zo te boeien. Dat komt echt door mijn geringe interesse voor geschiedenis! En niet door de schrijfstijl van de auteur. Naar mate ik verder in het boek las werd mijn aandacht toch getrokken door het toegankelijke schrijven, je beleefd het echt mee! En kreeg ik bewondering voor Rem en Lysbeth. Het was geen gemakkelijke leven in die tijd. Dus voor iedereen die van geschiedverhalen houdt is dit boek zeker de moeite waard.

Een stap naar vrede Garlough Brown, Sharon
voorraad onbekend
€ 23,99
Een stap naar vrede
Geschreven door Karin op 13 januari 2024

Wat heerlijk dat ik na het lezen van deel 2 (Kleuren van hoop) gelijk door kon gaan met deel drie. In dit boek ga je verder met waar deel twee is geëindigd. Net als in het tweede deel gaat dit boek verder met de geloofsreis van Meg, Charissa, Hannah en Mara. Waar het verhaal in deel 1 - Reisgenoten - regelmatig wordt afgewisseld met spirtuele oefeningen die je zelf kunt doen, gaat dit deel voornamelijk over het wel en wee van de hoofdpersonen. Je wordt meegetrokken in hun overwinningen, de worstelingen, het vallen en opstaan met God. Ook in dit deel raken de verhalen mij. In elk verhaal zit iets herkenbaars, wordt je geraakt door de puurheid waarmee de auteur de reis van de vrouwen beschrijft. Je wordt ook uitgedaagd om aan de gang te gaan met je eigen geloofsleven. Hoe ga ik om met teleurstelling, tegenslag? Hoe geef ik vorm aan mijn geloof? Durf ik mij volledig over te geven aan God? Ook dit boek is prachtig geschreven! De dialogen, gedachtengangen en levens van de vrouwen komen heel realistisch en natuurlijk over. Nu wachten op het verschijnen van deel 4.

voorraad onbekend
€ 21,95
De bank die nooit failliet kan gaan - Het leven van George Müller
Geschreven door Karin op 8 januari 2024

In mijn jeugd heb ik de naam George Müller weleens voorbij horen komen. Ik wist dat hij in zijn leven kon getuigen van bijzondere voorzieningen van God in zijn leven en zijn bediening, de weeshuizen die hij bouwde en de invloed die zijn bediening had in Bristol en omgeving, Engeland en over de hele wereld. Toen dit boek uitkwam, wilde ik het voor mijzelf aanschaffen. Ik houd van zendingsverhalen en levensbeschrijvingen! Het lezen van dit soort verhalen bouwt je geloof enorm op en je beseft nog meer welke God wij mogen dienen en tot welke dingen Zijn kinderen in staat kunnen zijn als ze God gehoorzamen in hun leven en gaan wandelen in de bestemming die Hij heeft bedacht voor Zijn kinderen. Je kunt merken dat de auteur goed onderzoek heeft gedaan naar het levensverhaal van George Müller. Het leest meer als een verslag, maar dat heeft ook te maken met het feit dat dit niet geschreven is als een roman of persoonlijke biografie.

Kleuren van hoop Garlough Brown, Sharon
voorraad onbekend
€ 23,99
Kleuren van hoop
Geschreven door Karin op 2 januari 2024

Deel 1 van deze serie (Reisgenoten) heb ik in korte tijd gelezen. Ik kon niet wachten om zo snel mogelijk verder te gaan in deel 2 om te lezen hoe het verder gaat met Meg, Charissa, Mara en Hannah. Kleuren van hoop gaat verder waar Reisgenoten stopte. De vier vrouwen die elkaar leerden kennen in het eerste deel hebben contact gehouden. Het is een boek over alledaagse vrouwen met hun worstelingen. Hun levens zijn heel verschillend, maar ze steunen elkaar in hun (geloofs)leven. Alle vrouwen worstelen met een probleem. Problemen en worstelingen die heel herkenbaar zijn voor ons als lezers... Hun levens worden verhalend geschreven en door mee te lopen in en met hun levens krijg je zelf ook een inkijkje in je eigen hart. Je maakt als het ware je eigen geloofsreis en wordt bepaald bij zaken waarin je zelf worstelt, waarin je moeite hebt om dingen los te laten en God echt te leren vertrouwen. Het zet je aan het denken. Wat ik zo mooi vind aan deze serie is dat de vrouwen een duidelijke ontwikkeling doormaken en dat niet alles zomaar wordt opgelost. Er blijven losse eindjes. Dat maakt het een heel realistisch verhaal en toegankelijk om te lezen. Aanrader dus!

voorraad onbekend
€ 18,95
Noach
Geschreven door J.N. Kingma Postma op 1 januari 2024

Recensie van:Kronieken van de NefilimNoachDeel 1Hij staat bekend als een rechtvaardige en als een man die wandelde met God. Dit is de geschiedenis van Noach, die op de zondagschool en in de kinderbijbels niet verteld wordt, maar wel zijn basis vindt in de oorspronkelijke Hebreeuwse tekst van Genesis 6 tot en met 9.Auteur: Brian GodawaNoach is het eerste deel uit de reeks Kronieken van de Nefilim van Brian Godawa. Brian Godawa is een succesvol scenarioschrijver uit Hollywood (To End all Wars, 2001), film- en cultuurblogger (www.Godawa.com), leraar over geloofszaken, wereldvisies en storytelling (Hollywood Worldvisions) en een Amazon-bestsellerschrijver van Bijbelse fictie (Chronicles of the Nephilim) en prikkelende theologie (God against the gods). Zijn passie voor God, theologie en wereldvisies resulteert in een theologische fictie, die je misschien laat schudden op je grondvesten, maar je werkelijk aan het denken zet. Hij overdrijft niet!Originele titel:Noah Primeval: Chronicles of the Nephilim Book OneVertaald uit het Engels door:Ganpat Berrevoets:De vertaler van Kronieken van de Nefilim – Noach. Hij is theoloog, filmkenner en voorganger in verschillende kerken. In 2007 behaalde hij zijn master Godsdienstwetenschappen aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn. In Leiden studeerde hij af bij prof. dr. A. van der Kooij op Noach. “De bronnen van Genesis “ Zondvloed – een vergelijking van Genesis 6-9 met de Sumerisch-Babylonische overlevingen van de zondvloed.” Sinds zijn jeugd is Noach voor zijn geloof in Yahweh Elohim altijd al een groot voorbeeld geweest.“We zijn allemaal afkomstig uit het huis van Noach ben Lamech en dat vraagt ons meteen naar onze banf met de God van Noach. Of we nu afstammen van Cham, Jafet of Sem, het belangrijkste is dat we gezegend worden door de God van Sem en geënt worden op de stamboom van een van zijn nakomelingen. Wordt vervolgd.”Wijze van lezen:Recensie-exemplaar ontvangen van uitgeverij Scholten in ruil voor mijn recensie.Uitgeverij: ScholtenGenre: bijbelse fictie (gebaseerd op ware gebeurtenissen)Cover en flaptekst:Ik zie een woest kolkende zee. Op de voorgrond een zwaard met een rijk versierd heft. Daarachter een schild. Een zwarte slang kruipt over het schild en het zwaard. Een intrigerende en nieuwsgierig makende cover.De flaptekst is informerend en krachtig.Quote:Hoofdstuk 34Pagina 349De kist is effectief gebouwd. Het drijft als een boot op het water. Zo ongeveer twee derde ervan bevindt zich onder water. Het is slechts een drijvend vaartuig en geen zeilschip Elohîm is de ware stuurman van de tebah. Binnen zit Noachs familie, die zich heeft opgemaakt voor een verblijf. Hoe lang zij hier precies zullen moeten overleven weten ze niet precies. Elohîm heeft hen alleen verteld dat het veertig dagen en nachten zou gaan regenen. Zij zijn zich van de vreselijke waarheid bewust dat Hij alle levende wezens op het land zal wegvagen. Ze weten dat ze de enigen zijn, die het zullen overleven. Ze weten ook dat zij opnieuw mogen starten met Elohîms plannen voor de mensheid. Noach is al bezig met het organiseren van het werk, tot in het kleinste detail. Het vaartuig is gevuld met alle diersoorten. Hoewel veel van hen door Elohîms hand in een diepe winterslaap zijn gevallen, zijn er nog genoeg over die zorg en voedsel nodig hebben. Het is een veeleisende klus voor het kleine aantal van acht mensen aan boord. De geluiden van het blaten, loeien, piepen, balken, grommen en hinniken vult de lucht in een kakofonie van één groot hongergeluid. Het zal werkelijk een lange tocht worden.Het verhaal:In de tijd voor de zondvloed ziet Elohim dat de aarde niet meer is zoals Hij die geschapen heeft. Anu en Inanna heersen als goden over de regio van Uruk, de oude stad van Kayins zoon. Zij zijn er bijna in geslaagd om de mensenstammen voor zich te winnen en de laatste fase van hun plan om Elohims belofte teniet te doen, gaan in. Dan krijgt Noach, de leider van de laatste vrije volken, een visioen. Hij moet een ark bouwen. Maar in die dagen zijn de Nefilim op aarde...beruchte en gewelddadige oorlogskrijgers onder leiding van priesterkoning Lagulanu, Noachs aartsvijand. Mijn leesbeleving:Net als velen van ons ken ik het verhaal van Noach en zijn ark. Maar deze versie van Brian Godawa kende ik nog niet. Dit verhaal is beeldend en filmisch. Hartverscheurend, rauw en gruwelijk. Maar ook een verhaal van vasthouden aan hoop, van liefde, van onvoorwaardelijke vriendschap en opoffering in de breedste z'n van het woord. Doordat het zo beeldend verteld is heb je het gevoel overal bij te zijn. En dat is een sensationele ervaring. Je hoeft niet diep gelovig te zijn om dit verhaal te lezen. Noach een man die hardwerkend, strijdvaardig en toegewijd is. Een liefdevolle man en vader.De interactie tussen hem en zijn volk is continu boeiend en spannend. De visioenen die hij krijgt over de toekomst en de manier waarop hij hier mee omgaat zijn intrigerend. Maar zo nu en dan ook zenuwslopend. Dan had ik de neiging doe er nu eens wat mee.Gelukkig was daar de hulp van aartsengel Urïel. Zo nuchter, onverschrokken, strijdvaardig, beschermend en met een heerlijk gevoel voor humor. Mede door hem maakt Noach een duidelijke ontwikkeling door en krijgt hij het zelfvertrouwen om zijn verantwoordelijkheid te nemen en door te zetten.Niet zonder het nemen van de nodige hindernissen. Vechten tegen een meedogenloze mensonterende vijand om terug te krijgen wat hem toebehoord. Door de uitmuntende vertaling van Ganpat Berrevoets is dit verhaal nog meeslepender en intenser. In de plot komt alles samen. Tevens word je nieuwsgierig naar het volgende deel Henoch. De uitleg achterin na het verhaal is rijk en uitgebreid. Maar maakt ook veel duidelijk en is op een leuke manier leerzaam.Mijn mening:Ik geef 5 sterren.Een mooie, boeiende, meeslepende, spannende en zeer beeldende belevenis van het verhaal van Noach. Ik ben fan van de schrijfwijze van Brian Godawa. Hoe hij op alle fronten onderbouwd met zijn kennis een theologisch fictief verhaal boeiend en leerzaam weet te brengen. Een aanrader dit boek.

Dagboek voor vaders Smit, Johan de
voorraad onbekend
€ 14,95
Dagboek voor VADERS – 40 overdenkingen
Geschreven door Bob de Raadt op 14 december 2023

“Je kunt pas echt vader zijn als je zoon bent, zoon van de Vader”, aldus Johan de Smit.

Vader-zijn:
Terecht opgemerkt. Onze basis is in onze Schepper, onze Vader in de Hemel. “Wat is ervoor nodig om een goede vader te zijn? Veel mannen zijn daar niet zo zeker van en zoeken richting en wijsheid. De schrijver weet als geen ander wat vader-zijn betekent. Vanuit zijn rijke levenservaring deelt hij geheimen die hij heeft ontdekt. Centraal daarbij staat onze relatie met Vader God. Dit dagboek is, dan wel de 40 overdenkingen zijn heel basaal en zeker het overdenken waard, in al z'n eenvoud. De levenservaring van de schrijver loopt door alle overdenkingen heen en dat geeft de diepgang.

Structuur van het boek:
De opbouw van het boek is heel gestructureerd:
- elke overdenking begint met een Bijbelgedeelte,
- vervolgens neemt de auteur je mee in een persoonlijke uitwerking van de tekst aan de hand van een praktisch voorbeeld.
-aan het eind van elk hoofdstuk staan vragen, als reflectie en als voornemen qua betrokken vader-zijn. Een voorbeeld van dit soort vragen: “Heeft jouw vader je bevestigd? Zo ja, hoe? Zo nee, welke invloed heeft dat nu nog op jou? Wat betekent (jouw kinderen) bemoedigen voor jou?”
Allerlei opvoedkundige vragen komen ook in de overdenkingen aan de orde: grenzen stellen op een gezonde manier, voorbeeld zijn, bemoedigen, overgave en geloof, acceptatie en liefhebben.

Eigen ervaringen:
De schrijver is openhartig over de geleerde levenslessen na alcoholmisbruik, huwelijksproblemen, familierelaties, emotionele crisis en suïcidaliteit. Het beeld dat Jezus in zijn diepe put afdaalt en hem uit de put tilt, raakt hem diep. Dat geeft een grote verandering in zijn leven, in zijn huwelijk en in zijn vaderschap. Dat schept een diepe verbondenheid met God, de Vader.

“Vader-zijn zonder relatie met je kinderen is als zwemmen in een zwembad zonder water. Vader-zijn is het zwembaden het water is de liefde van God”. Een boeiende metafoor.

'Kwetsbaar vaderschap':
De schrijver noemt ook de 'kwetsbare vader' en de apostel Paulus spreekt over 'geestelijke vaders > voorbeeld-vaders. Belangrijke pijlers in de christelijke gemeente. Vader-figuren, nestors, mentoren. “Je hebt vaders nodig. De kerk heeft vaders nodig. Jongeren en ouderen hebben vaders nodig”. “Juist binnen de structuur van onze kerken is er een grote behoefte aan vaders. Mannen die er zijn voor de ander. Wijze mannen die liefhebben, bemoedigen, optillen, (s)preken, en luisteren. Mannen die kwetsbaar durven zijn en dienstbaar, grenzen stellen, corrigeren en liefhebben met Gods liefde”.

Prettig leesbaar:
Het boek is makkelijk en prettig leesbaar, het ademt in alle eenvoud veel (levens)wijsheid, geeft de geciteerde Bijbelteksten een diepere inhoud, reikt herkenbare metaforen aan, raakt de kwetsbare kanten van man-zijn en vaderschap. Het helpt de lezer om over de eigen vader-zoon en de eigen zoon-vader-relatie na te denken. 'Daddycation' ten voeten uit. Van harte aanbevolen om met dit boek aan de slag te gaan, individueel en/of groepsgewijs, in mannengroepen.

Reisgenoten Garlough Brown, Sharon
voorraad onbekend
€ 17,99
Reisgenoten
Geschreven door Karin op 14 november 2023

Reisgenoten is eerder verschenen, maar opnieuw uitgebracht in een nieuw jasje en voor een mooie prijs. In gesprekken met klanten merkte ik dat dit een roman is die velen aanspreekt en echt de moeite waard is om te lezen. Ik ben, eindelijk, in dit boek gedoken met grote nieuwsgierigheid en verwachting. Al vanaf de eerste bladzijde word je het verhaal ingetrokken. De vertelstijl is prettig, de verhalen van de hoofdpersonen worden beurtelings verteld en naarmate je het boek verder leest, komt er steeds meer boven tafel wat betreft de levens van de vier vrouwen en ga je begrijpen hoe hun levens zijn gevormd. De cursus die deze vrouwen gaan volgen heeft grote gevolgen voor hun (geloofs)leven. De verhalen van deze vrouwen bevatten elementen die voor veel vrouwen herkenbaar zullen zijn. Letterlijk uit het leven gegrepen. Reisgenoten is niet alleen een prachtig boek om te lezen, maar is ook zeker te gebruiken als leidraad om zelf aan de slag te gaan met je geloofsleven. Je wordt aan het denken gezet over je eigen leven en dat kan een verrijking zijn. Het boek is ook goed te gebruiken voor Bijbelstudiegroepen. Het lezen van deel 2 - Kleuren van hoop - zal niet lang op zich laten wachten. Dit smaakt naar meer!