Let op: om deze website goed te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om Cookies aan te zetten. Meer informatie...

Rinnah Top 5 mei: Non Fictie

De 'Rinnah Boekentopvijf' wordt maandelijks samengesteld in vier categorieën: fictie, non-fictie, kind & jeugd en Kind & Jeugd (Bijbel)verhalen.

Gezinsstilleven Lagen, Gerjanne van
voorraad onbekend
€ 17,95

Gerjanne van Lagen weet met weinig woorden alledaagse momenten uit het leven van een moeder vast te leggen. Haar mijmeringen over het moederschap bieden herkenning en inspiratie aan vele moeders. Deze bundel bevat een combinatie van eerder gepubliceerde en nieuwe columns. Net als bij haar eerste bundel, 'Geluksdag', maakte Mirjam Ordelman (oak & blush) prachtige, rustieke foto's bij de tekst.

Toen ik rond 23u opstond om de ontbijttafel alvast te dekken,
overviel me een soort weemoed.
Vanwege ... Ik weet niet.
Vanwege het ritme van de dagen.
Of vanwege die tafel.
Ja, het was vanwege die tafel.

Elke dag rond zit ik daar.
Ik hoor de kinderen komen, en gaan,
en ik zit daar.
De tafel is ons nest,
waar we samen zijn,
de korte kwartiertjes van de dag waarop onze levens zich ineenvouwen,
als twee handen tot één vuist.

's Morgens die frisse koppies,
de kinderen ruiken naar ongeschonden leven.
Ze ruiken naar begin,
want voor hen is er geen gisteren en vandaag is het begin.

Ik zie de deukjes in de tafel,
waar Fieke gisteren (wat nu vroeger is),
met haar lepel in butste.
In een gleuf van de tafel,
zit een geel strijkkraaltje.
Ik krijg het er niet uit, of nee, ik probeer het er niet uit te krijgen,
omdat ik wil dat het blijft,
dit is mijn gezinsstilleven,
de deukjes, de strijkkraal, de woorden die over tafel rollen.

Deze tafel.
Ons familiealbum,
dat nog dagelijks aangevuld wordt.
Het boek is nog niet dicht.
Ik dek de ontbijttafel,
doe het licht uit,
en glimlach bedroefd.

Weids Wandelen Leenman, Liesbeth
voorraad onbekend
€ 12,50

Dit boekje is een van de producten van Denkend aan Holland. Het helpt bij het beleven van onze mooie streek. Door het maken van boeiende wandelingen. Of door een van de recepten uit te proberen. Of gewoon weg te zwijmelen bij het lezen van de gedichten en je te verliezen in de foto's en tekeningen. Geniet ervan met volle teugen.

In 2018 begon het project Denkend aan Holland, onderdeel van Groen Verbindt Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Bedoeld om het prachtige veenweidelandschap van dit gebied meer onder de aandacht te brengen. Het gebied, dat wij in bruikleen hebben en dat we moeten doorgeven aan de generaties die na ons komen. Op dat landschap moeten wij heel zuinig zijn; er zelfs van gaan houden.

De beste manier van kennismaking is die van beleving. Door het gebied in te trekken en door alles wat je ziet, ruikt, proeft, voelt en hoort tot je te nemen. Het op te snuiven. Dan ervaar je naast een veelheid aan weilanden vooral ook veel water in het gebied, dat zelfs dominant aanwezig is. Het wordt soms opgestuwd door de wind. Evenals de voortjagende wolken aan de prachtige luchten. Het is de moeite waard!

Dick de Jong, projectleider 'Denkend aan Holland'

Nooit alleen Koornneef, Alette
voorraad onbekend
€ 22,99

Nooit alleen is een boek vol kleur en gedachten. Een geschenkboek om te delen of juist als cadeau voor jezelf. Een boek voor onderweg. Want we lopen allemaal ons eigen pad. Soms gaat de weg omhoog, soms omlaag. En soms voelt het alsof we het helemaal alleen moeten doen. Voelen we ons eenzaam in de drukte van de wereld.

Wat is het dan mooi als we mogen geloven dat God dichtbij is. Dat Hij ons de juiste weg wil wijzen. Dat Hij ons mensen geeft die een stukje met ons mee willen lopen. Daarop vertrouwen is niet altijd makkelijk. De weg voelt zo vaak als een zoektocht. Alette neemt je in dit boek een stukje mee in haar eigen zoektocht. Met gedichten en illustraties die voor herkenning zorgen. Die je naar boven laten kijken. Je een duwtje in de rug geven soms. Een boek om mee uit het raam te staren, met anderen te delen en als een warme deken om je heen te laten zijn. Want je bént nooit alleen.

Alette Koornneef (1991) illustreert, schrijft en ontwerpt en geniet ervan om hiervan te delen om andere mensen te bemoedigen. Ze woont in Gouda, is getrouwd met Gerard en is moeder van drie kinderen.

voorraad onbekend
€ 19,99

In het bijbelstudieboek 'Het geheim van David' neemt Henk Binnendijk de lezer mee door de psalmen van David. Hoe kan David, een koning van Israël met zo'n druk en bedreigd leven, toch de tijd nemen om stil te zijn voor God en een psalm te schrijven?

Die vraag bracht Henk Binnendijk ertoe om zich in de psalmen te verdiepen. De vraag zegt namelijk heel veel over Davids relatie met God. Door het bestuderen van de psalmen werd het geheim van David duidelijk. Het geheim dat hij zijn hele leven bij zich droeg en hem steeds weer kracht gaf, ook in zijn moeilijke momenten: 'Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij.'

voorraad onbekend
€ 15,99

Kinga Bán (1981-2019) was een geboren zangeres. Zingen was voor haar net zo vanzelfsprekend als ademhalen. Met haar muziek en liedteksten over geloof, hoop en onvoorwaardelijke liefde heeft zij de harten van veel mensen geraakt en doet zij dat nog. Johan Bakker, die ook de in het voorjaar 2022 verschenen biografie van Kinga Bán schreef, verzamelde in Dit is vandaag de mooiste citaten en liedteksten van deze bijzondere vrouw. Een prachtig cadeauboek dat velen zal bemoedigen en inspireren. Dit boek wordt uitgegeven in samenwerking met Kinga Music.